IQ Contest, Daily, Weekly & Monthly IQ & Mathematics Competitions

Daily Test



Question No 1

A can do a piece of work in 30 days which B can do in 40 days. In how many days can A and B working together do it?

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 2

Which one of the following is a prime number ?

Select the correct answer


Solution!
551 > 22
All prime numbers less than 24 are : 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23.
119 is divisible by 7; 187 is divisible by 11; 247 is divisible by 13 and 551 is divisible by 19.
So, none of the given numbers is prime.
.

Question No 3

Find the same relationship as SYMPATHY : EMOTION

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 4

If average of 5, 10, 20, x is 15. What is x?

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 5

Choose the word that has same or nearly the same meaning of site.

Select the correct answer


Solution!
A site is the place occupied by something; opposition or location.

Question No 6

In following questions, a sequence of groups of alphabets and numbers is provided with one term missing , Choose the missing term from options.
  ?, siy, oeu, kaq, qwm, cri

Select the correct answer


Solution!
The letters in each term are moved four steps backward to obtain the corresponding letters of the next term..

Question No 7

20 women can do a work in 15 days and 15 men can complete a work in 12 days. What is the ratio between the capacity of men and women?

Select the correct answer


Solution!
(20*15) women can do a work in 1 day.
So women 1 day =1/300
(15*12) men can do a work in 1 day
So men 1 day work=1/180
So, required ratio=(1/300)/(1/180)
=(1/5)/(1/3)
=3/5
.

Question No 8

A family consists of 6 member P, Q, R, X, Y and Z . Q is a son of R but R is not mother of Q. P and R a married couple. Y is the brother of R.  X is a daughter of P. Z is a brother of P. Who is the brother in law of P?

Select the correct answer


Solution!
 Q is son of R but R is not a mother. So, R is the father of Q. P is married to R. So, P is the wife of R and the mother of Q . X is a daughter of P and hence, of R and so she is a sister of Q. Y is a brother of R and Z is a brother of P. R is husband of P and Z brother of P. 
R is the husband of P and Z is a brother of P. R is husband of P and Y is brother of R so, Y is brother in law of P.
.

Question No 9

In following question, A number series is given with one term missing. Choose the correct alternative
2 , 5 , 9 , 19 , 37 , x

Select the correct answer


Solution!
The second number is one more than twice the first;
third number is one twice second;
fourth number is one more then twice the third;
fifth number is one less then twice the fourth.
Thus the sixth number is one more than twice the fifth..

Question No 10

The average of 5 consecutive even numbers is 34. What is the difference between the highest and lowest number.

Select the correct answer


Solution!
Let's 5 consecutive even numbers are:
2, 4, 6, 8, 10.
Lowest term is 2 and highest is 10
10 - 2 = 8
So, difference of 8 will remain the same in the consecutive series numbers.
.

Question No 11

5 + 5 x 5 ÷ 5 x 5 - 5

Select the correct answer


Solution!
By using DMAS rule :
= 5+5x5÷5x5-5
=5+5x1x5-5
=5+25-5
=25
.

Question No 12

-1, 1/4, ___, 1/256, -1/3125
Find the missing.

Select the correct answer


Solution!
Given series is (-1/1)1 ,(-1/2)2 ,(-1/3)3 ,(-1/4)4 ....

Question No 13

In alphabet series, some alphabets are missing which are given in that order as one of the alternatives below it. Choose the correct alternative.
cab _ a _ c _ bc _ bc _ b _ ab

Select the correct answer


Solution!
The series is cab / cab / cab / cab / cab. Thus, the pattern cab is repeated.
.

Question No 14

Idioms and phrases.
To hold water

Select the correct answer


Solution!
Description is not available for this question..

Question No 15

There are two trains move towards Each Other 50 km per hour and 60 km per hour respectively. When they meet it is noted that faster train cover 50 km more than the other. Find the total distance travelled by them?

Select the correct answer


Solution!
First train cover 10 kilometre more in every hour so  for 50 km it has to run in 5 hour.
D=(50+60)*5=550km
.

Question No 16

What comes next in the series Z , A , A , Z , B , Y , ?

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 17

Choose or find odd number
35 , 49 , 50 , 63 , 140

Select the correct answer


Solution!
  Each of the number except 50, is divisible by 7.
.

Question No 18

What is next leap year after 2015?

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 19

In following number series, either one term is missing or is incorrect.
Choose correct answer from options 1, 5, 14, 30, 55, 93

Select the correct answer


Solution!
The correct sequence is + 4, + 9, + 16, + 25, + 36 i.e. + 22, + 32, + 42, + 52, + 62.
So, 93 is wrong and should be replaced by (55 + 36) i.e. 91..

Question No 20

What is the difference between the smallest 4-digit number and the largest 3-digit number?

Select the correct answer


Solution!
The smallest 4-digit number is 1000. The largest 3-digit number is 999. So their difference is equal to 1000 − 999 = 1.
.

Question No 21

MLLS, KJJQ, IHHO, GFFM...?
What's next?

Select the correct answer


Solution!
First letter in descending order after one gap.
last letter in descending order after one gap.
.

Question No 22

Pick the odd one out

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 23

My house is facing north direction. If am standing in front of my house at a time of sunset and looking towards house sun will be on my

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 24

1 is at right of 5, 5 is facing towards 3's right, 3's back is towards North and 1's back is towards 5, then what is the direction at left of 1?

Select the correct answer


Solution!
No explanation available for this question..

Question No 25

A, B, C, D, E, F and G are members of a family consisting of 4 adults and 3 children, 2 of whome, F and G are girls . A and D are brothers and A is a doctor. E is an engineer married to one of the brothers and has two children. B is married to D and G is there child. Who is C ?

Select the correct answer


Solution!
E is married to A or D. But B is married to D. Thus, E is married to A. Thus, A, B, D, E are the 4 adults and C, F, G are the three children in the family. B and D have a child G. A and E have two children. They are C and F. Now, only F and G are girls. So, C is a boy. Thus, C is A's or E's son..

Question No 26

Andreas salary was decreased by 50% and subsequently increased by 50% how much percent does she loss.

Select the correct answer


Solution!
Let salary is 100
Decreased 15% salary= 100 - 50=50
Increased 50% salary= 50 + 25= 75
She loss 100 - 75=25

.

Question No 27

X is the father of Y,but Y is not X's daughter. Establish relationship of Y with X.

Select the correct answer


Solution!
X is father of Y but Y is not daughter of X ,then Y must be son of X..

Question No 28

4, 9, 16, 25, 26, 36...
Which one is odd?

Select the correct answer


Solution!
All numbers are square except 27..

Question No 29

What comes next in the following series:
6, 11, 21, 36, 56, ?

Select the correct answer


Solution!
6
6+5=11
11+10=21
21+15=36
36+20=56
56+25=81.

Question No 30

Price of an article increases from $40,000 to $48,000. What is the percentage increase?

Select the correct answer


Solution!
Increase in price=48000-40000=8000
% increase= (8000/48000)*100
=16%
.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30