# IQ Contest, Daily, Weekly & Monthly IQ & Mathematics Competitions

#### Question No 1

How many terms are there in the G.P. 3, 6, 12, 24, ... , 384 ?

#### Select the correct answer

Solution!
Here a = 3 and r =6/3= 2. Let the number of terms be n.
Then, tn = 384 arn-1 = 384
3 x 2n - 1 = 384
2n-1 = 128 = 27
n - 1 = 7
n = 8
Number of terms = 8.
.

#### Question No 2

ADC, CGG, EJK, GMO, IPS...?
What's next?

#### Select the correct answer

Solution!
There is three different series in group.
1st letter in each group with  gap 1.
2nd letter in each group with gap 2.
.

#### Question No 3

29, 32, 35 are 6th, 7th and 8th terms of a sequence. Then its 1st term will be:

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 4

How old  am I if 500 reduced by 5 times my age is 200?

#### Select the correct answer

Solution!
500 - 5 x 8 = 200
5 age = 500 - 200
Age = 300/5
Age = 60
.

587 x 999 = ?

#### Select the correct answer

Solution!
587 x 999= 587 x (1000 - 1)
= 587 x 1000 - 587 x 1
= 587000 - 587
= 586413.
.

#### Question No 6

Find the odd man out

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 7

Which one is odd?
G, I, A, C, M, N...?

#### Select the correct answer

Solution!
All are odd except N..

#### Question No 8

In following alphabet series , one term missing as shown by question mark . Choose missing term from options.
CE, GI, KM, OQ, ?

#### Select the correct answer

Solution!
The letters of each term are alternate and also the last letter of each term and the first letter of the next term are alternate.
.

#### Question No 9

A 400 m long train crosses a platform in 40 seconds while it crosses a single pole in 10 seconds. What is the length of platform?

#### Select the correct answer

Solution!
Speed= 400/10
=40
let the length of the platform be x metres
Then,(x+400)/40=40
x+400=1600
x=1600-400
x=1200
.

#### Question No 10

A car travel first half distance between two places with a speed of 40 km per hour and the rest of half distance with the speed of 60 km per hour. The average speed of car is:

#### Select the correct answer

Solution!
Let the total distance covered be "s"km.
Total time taken,
=(s/2)/40+(s/2)/60
=5s/240
Average speed,
=s/(5s/240)
=s*(240/5s)
=48 km/ hr
.

#### Question No 11

Choose or find odd pair of words
(Volume : Litre), (Time : Second), (Length : Metre), (Resistance : Ohm), (Pressure : Barometer)

#### Select the correct answer

Solution!
In all other pairs, second is the unit to measure the first. On the other hand, barometer is an instrument.

.

#### Question No 12

Find the same relationship as HABIT : CUSTOMARY

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 13

A + B means A is the son of B;
A - B means A is the wife of B;
A x B means A is the brother of B;
A Ã· B means A is the mother of B; and
A = B means A is the sister of B.
What does P = R Ã· Q mean?

#### Select the correct answer

Solution!
Option (A)
P = R Ã· Q means P is the sister of R who is the mother of Q i.e. P is the aunt of Q.
So, the answer is (a).

.

#### Question No 14

A car running at 65 km per hour takes 1 hour to cover a distance. If the speed is reduced by 15 km per hour. Then in how much time it will cover the distance?

#### Select the correct answer

Solution!
Reduced speed= 65-15=50 km/ hr
Now car will take 65/50*60= 78 mins
.

#### Question No 15

A person Travels 50 km per hour. If we increase his speed by 10 km per hour, how many minutes will it take to cover 7500 m.

#### Select the correct answer

Solution!
Speed= 50 km per hour
If the speed is increased by 10 kilometre per hour
Then the new speed= 60 km per hour
So distance covered in 1 hour=60 km/ hr
Then the distance covered in 60 minute= 60000
Distance covered in 1 minute=1000m
The new speed 1000 per minute=1000 m /min
Distance to be covered 7500 m= 7500 meters.
Time=7500/1000=7.5 min
.

#### Question No 16

(51+ 52 + 53 + ... + 100) = ?

#### Select the correct answer

Solution!
This is an A.P. in which a = 51, l = 100 and n = 50.
Sum = n/2(a + l)=50/2x (51 + 100)  = (25 x 151)   = 3775.
.

Idiom and phrase
At daggers drawn

#### Select the correct answer

Solution!
No answer description.

#### Question No 18

2, 4, ___, 48, 240, 1440
Find the missing.

#### Select the correct answer

Solution!
2 x 1= 2, 2 x 2=4, 4 x 3= 12, 12 x 4= 48,
48 x 5= 240, 240 x 6= 1440....
Is the given series.
.

#### Question No 19

15 machines make 45 cloths daily. If 6 machines stop working then every machine has to make _____ cloths daily to fulfill their need:

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 20

By selling an article for \$50 shopkeeper earns 15% profit. What was the cost price of the article?

#### Select the correct answer

Solution!
Let the cost Price of the article be x
15% of x is =15x/100=3x/20
50-(3x/20)=x
1000-3x=20x
1000=20x+3x
1000=23x
1000/23=x
X=43
.

#### Question No 21

A soldier moves 10 km towards east, then turns right and move 6 km, then turns left and moves 5 km, then turns to north and moves 4 km. Now, his direction from starting point will be:

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 22

20 women can do a work in 15 days and 15 men can complete a work in 12 days. What is the ratio between the capacity of men and women?

#### Select the correct answer

Solution!
(20*15) women can do a work in 1 day.
So women 1 day =1/300
(15*12) men can do a work in 1 day
So men 1 day work=1/180
So, required ratio=(1/300)/(1/180)
=(1/5)/(1/3)
=3/5
.

#### Question No 23

Partisan:biased::_____: limited.

#### Select the correct answer

Solution!
Partisan is a synonym for Biased and finite is a synonym for Limited..

#### Question No 24

Choose or find odd word
Equity , Fairness , Partiality , Justice

#### Select the correct answer

Solution!
All others are synonyms.
.

#### Question No 25

Pick the odd one out

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 26

854 x 854 x 854 - 276 x 276 x 276/ = ?
854 x 854 + 854 x 276 + 276 x 276

#### Select the correct answer

Solution!
(a3 - b3)= (a - b)/ (a2 + ab + b2)
= (854 - 276) = 578
.

#### Question No 27

Find odd one out:

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..

#### Question No 28

Choose the word that has same or nearly the same meaning of malicious.

#### Select the correct answer

Solution!
A malicious action is intended to harm,as is a spiteful action..

#### Question No 29

___, PSV, VYB, BEH.
Find the missing.

#### Select the correct answer

Solution!
The first letter of every group is the last letter of
preceding group with a gap of two letters in
every member of thr group.
i.e. After JMP we see PSV.
.

#### Question No 30

Engine is to jet as bulb is to

#### Select the correct answer

Solution!
No explanation available for this question..
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30