IQ Test, Mental Aptitude, Logical Reasoning & Mathematical Tests

5 Minutes Test

Time:



Result

Total Questions:

Correct:

Wrong:

Percentage:

Test Report

Question No 1

A train is running at the speed of 25 km/h. How far will it travel in 5 hrs?

Select the correct answer


Solution!
Speed = v = 25 Km/h!Time = t = 5h!Distance = S = v*t = 25*5 = 125Km.

Question No 2

A girl accompanied a woman. on being asked who the girl was, the woman replied. "She is the daughter of the wife of my mother's only son". How was the girl related to woman?

Select the correct answer


Solution!
Woman's mother's only son means her brother and the girl is daughter of her brother.!So the girl is niece of the woman..

Question No 3

A man rows 1 km upstream in 20 minutes and 1 km downstream in 15 minutes. What is his speed of rowing in still water?

Select the correct answer


Solution!
20 minutes = 20/60 = 1/3 hours!Upstream distance covered in 1/3 hours = 1 Km!Upstream distance covered in 1 hour = 1/(1/3) = 3 Km!Upstream speed = y = 3 Km/h! !Now!15 minutes = 15/60 = 1/4 hours!Downstream distance covered in 1/4 hours = 1 Km!Downstream distance covered in 1 hour = 1/(1/4) = 4 Km!Downstream speed = 4 Km/h! !speed of rowing = (1/2)*(4+3) = 7/2 = 3.5 Km/h.

Question No 4

What is 5/9 of 270?

Select the correct answer


Solution!
(5/9) * 270 = 150.

Question No 5

0 , 1 , 4 , 9 , 16 , 25 , 36 , 49 , ?

Select the correct answer


Solution!
Add 1, 3, 5, 7, etc..

Question No 6

X can do a piece of work in 40 days.He works at it for 8 days and then Y finished it in 16 days.How long will they together take to complete the work?

Select the correct answer


Solution!
Work done by X in 8 days = (1/40 * 8)!= 1/5! !Remaining work = (1 - 1/5)!4/5! !Now, 4/5 work is done by Y in 16 days.! !Whole work will be done by Y in (16 * 5/4)!= 20 days! !So,!X's 1 day's work = 1/40!Y's 1 day's work = 1/20! !(X + Y)'s 1 day's work = (1/40 + 1/20) = 3/40! !Hence, X and Y will together complete the work in 40/3 days.

Question No 7

Choose the word which is different from the rest.

Select the correct answer


Solution!
All except Ayurveda are names of holy scriptures, the four Vedas. Ayurveda is a branch of medicine..

Question No 8

A car was bought for $380000 four years ago and during these four year it price decreases by 12%. What is its value now?

Select the correct answer


Solution!
12% of 380000!(380000/100)*12 = 45600! !Price of the car = 380000 - 45600 = 334400.

Question No 9

Find the odd man out.

Select the correct answer


Solution!
Decadent is a condition..

Question No 10

A person who knows many foreign languages is called ...

Select the correct answer


Solution!
No answer description available for this question..

Question No 11

What was the day of the week on 17th June, 1998?

Select the correct answer


Solution!
17th June, 1998 = (1997 years + Period from 1.1.1998 to 17.6.1998)! !Odd days in 1600 years = 0! !Odd days in 300 years = (5 x 3) = 1! !97 years has 24 leap years + 73 ordinary years.! !Number of odd days in 97 years ( 24 x 2 + 73) = 121 = 2 odd days.! !From January to 17 June (31 + 28 + 31 + 30 + 31 + 17) = 168 days! !168 days = 24 weeks = 0 odd day.! !Total number of odd days = (0 + 1 + 2 + 0) = 3.! !Hence Given day is Wednesday..

Question No 12

If A + B means A is the sister of B; A x B means A is the wife of B, A % B means A is the father of B and A - B means A is the brother of B. Which of the following means T is the daughter of P?

Select the correct answer


Solution!
P x Q = P is the wife of Q! !Q % R = Q is the father of R! !R - T = R is the brother of T! !T + S = T is the sister of S.! !Therefore, T is the daughter of P..

Question No 13

If 1/2 x year ago A was 12 and 1/2 x years from now he will be 2x years old, how old will he be 3x years from now?

Select the correct answer


Solution!
Given that!A-(1/2)x = 12!2A-x = 24 ...(1)!and!A+(1/2)x = 2x!A+(1/2)x-2x = 0!A+(x-4x)/2 = 0!A-(3/2)x = 0!2A-3x = 0 ...(2)!By simultaneously solving equation(1) and (2) we have!x = 12!and!A = 18! !Now!3x = 3*12 = 36! !After 3x years A will be!18+36 = 54 years old.

Question No 14

A drawing on transparent paper is called ...

Select the correct answer


Solution!
No answer description available for this question..

Question No 15

Sandeep's age after six years will be three-seventh of his father's age. Ten years ago the ratio of their ages was 1/5. What is Sandeep's father's age at present?

Select the correct answer


Solution!
Let the age of Sandeep and his father before 10 years be x and 5x respectively.! !Given that Sandeep's age after six years will be three-seventh of his father's age! !x + 16 = (3/7)(5x + 16)!7x + 112 = 15x + 48!8x = 64!x = 8! !Sandeep's father's present age = 5x + 10!= 5*8 + 10 = 50.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15